Skip to main content

Yangın Merdiveninin Yangın Esnasında Oynadığı Kilit Rol


Yangın merdiveni son yıllarda yangın yönetmeliklerinde yer alan nitelikleri taşıyan binalarda zorunlu tutulmaktadır. Yangınlarda tahliyelerde can güvenliğini sağlamanın ve can kurtarmanın en önemli unsurlarından biri olan yangın merdivenleri, dairelerde, otellerde, kamu binalarında, okullarda, özel konutlarda, ofislerin yer aldığı binalarda, fabrikalarda ve kiralık tatil yerlerinde standart veya geri çekilebilir nitelikte olabilmektedir.

Adı yangın merdiveni olsa da diğer acil durumlarda da kullanılmaktadır. Acil durumlar için yapılan tatbikatlarda yangın merdiveni kullanımı konusunda binadaki herkes bilgilendirilmektedir. Bu konuda yangın firmalarının uzmanları da gerekli eğitimleri vermektedir. Yangın merdiveninin kullanımı konusunda önemli detaylar yer almaktadır. Yıllık yapılan sivil savunma tatbikatlarında bu konudaki duyarlılık arttırılmaktadır.

Yangın Merdiveninin Yangın Esnasında Oynadığı Kilit Rol

Yangın merdiveninin tasarımında boyutu, malzeme seçimi, yerleşimi ve diğer seçenekler önemli rol oynamaktadır. Yangın merdivenlerinin teknik özellikleri mühendislik tasarımı olarak son derece ince düşünülmelidir. Binaların mimarisine uygun seçeneklerim masada olması gerekir. Sağlam ve dayanıklı olması konusunda hem müşterilerin hem de üreticilerin ortak görüşü olması önemlidir.

Yangın Merdiveni Bulundurmanın Avantajları

Yangın merdiveni bulundurmanın avantajları işlevselliği, uygunluğu, özel imal olması, güven verici özelliği bulunmasıdır. İşlevsel yangın merdivenlerinin en önemli avantajı yüksek sayıda insanı tahliye yeteneğinin olmasıdır. Özellikle yangınlarda panik içinde olan insanların yangın merdivenleri aracılığıyla dumandan etkilenmeden tahliye edilebiliyor olması, zararların en önemlisini önlemek adına hayati derecededir.

Diğer taraftan yangına müdahale edecek profesyonellerin de yangın merdiveni aracılığı ile binaya girebilmesine olanak sağlanması önemini arttırmaktadır. Katlar arasında geçişin bu sayede mümkün olması yangınlara müdahalede başarılı olunmasını sağlamaktadır. Gruplar halinde veya aile ile birlikte tahliyenin yangın merdivenleri aracılığı ile yapılabilmesi, panik seviyesinin azalmasını sağlaması, psikolojik açıdan da önemlidir. Ayrıca itfaiye ve polis ekiplerinin ekipman taşımasını da geniş yangın merdivenleri kolaylaştırmaktadır.

Yangın Merdiveni Bulundurmanın Avantajları

İnsanlar kadar evcil hayvanların da çıkabilmesi, kafesli hayvanların taşınabilmesi için de bu merdivenlerin sağladığı avantaj görülmektedir. Kendini destekleyen yapısı ve binaya entegre edilmiş tasarımıyla, her kattan çıkışın mümkün olduğu yangın merdivenleri şık şekilde tasarlanarak monte edilmektedir. Birçok seçenek içinden binanız için en uygun tasarımı seçebilirsiniz. Elbette gerekli güvenlik tedbirlerinin uygun olması koşuluyla. Modül ekleme olanağının da olması yangın firmalarının düzenli bakım hizmetinin devamlılığı açısından önemlidir.

Yangın Merdivenleri Can Kayıplarını Önlüyor

Güven verici yapısıyla risk faktörünü azaltması, insanların panik anında düşmesini önlemesi, dayanıklı yapısıyla yangın merdivenlerinin can kayıplarını önlüyor olması, çok tercih edilmesinin ana sebeplerinden birisidir. Alevler ve dumanlarla kaplanmış katların ve bina içi merdivenlerin kullanılamadığı durumlarda hayati önem taşır. Açık hava ile bağlantısının bulunması nefes alınmasını kolaylaştırır. Böylece zaten adrenalinin üst seviyede olduğu acil durumda soluk alıp verme konusunda rahatlatıcı bir etkiye sahip olduğu çıkarımında bulunulabilir.

Yüksek standartlarda en kaliteli malzemeler ile imal edilen yangın merdivenlerinin, büyük yangınlarda nasıl can kurtardığını itfaiye ekipleri gözlemlemektedir. Yangın merdiveninin olmadığı binalarda yaşanan zorluklar hem can kaybı ihtimalini arttırmakta hem de itfaiyenin kurtarma çalışmasını zorlaştırmaktadır. İtfaiyenin yangın merdiveni ile kurtarılmak zorunda kalınan onlarca yangın vakası olmaktadır. Panik anında pencereden atlamaya çalışanların, çocuğunun kurtarılması için yalvaranların yangın merdiveni ile azaldığını görüyoruz.

Bu nedenlerle yeni yapılarda, okullarda, çok katlı binalarda, tehlikeli sektörlerde yangın merdiveni bulundurulması zorunluluğuna uyulması hem ahlaki hem de yasal olarak zorunluluk olduğunu hatırlatmak istiyoruz. İmal edileceği malzemeye göre teknik özellikleri değişse de işlevsel olarak aynı görevi yürütüyor olması önemlidir. Yangın firmalarının montajdan sonra bakım için de hizmet veriyor olması, uzun yıllar dayanıklı yangın merdivenlerine sahip olmayı kolaylaştırdığını görüyoruz.

BLOG