Duman Tahliye Ventilasyon Sistemleri (Bilgilendirme)

Duman kontrolü sağlanamayan binalarda, tahliye sistemlerinin yetersiz olduğu ve itfaiyenin müdahale etmesi sırasında tehlikeli durumlarla karşı karşıya kalmaları; önlenmesi çok zor olan tehlikelere yol açarak hayati tehlikeye sebep olur. Yangın çıktığı sırada oksijen eksikliği nedeniyle tam olarak yanmamış sıcak gaz kütlesi tavana ulaşabilmekte ve bir süre sonra alevden oluşan ısı, uzak kenarlardan yer seviyesine düşmektedir.

Duman Tahliye Ventilasyon Sistemleri

Yangına dışardan müdahale etmek isteyen bir itfaiyeci, girişleri açmak isterse yanmamış gazların oksijenle birleşmesi ve bu durumunda patlamaya sebep olma riski çok fazladır. Duman kontrol sistemleri için tesis edilecek olan sistemler, binanın mimarisine uygun olmalıdır. Tehlikenin her türü göz önüne alınmalı ve projeye sunulmalıdır. Duman tahliye sistemleri için, bu tesise yerleştirilmesi gereken sistemler sırasıyla:

Daha fazla '' Otomatik Yangın Söndürme Sistemleri '' içeriği için hemen uzayyangin.com/blog.html bağlantısını ziyaret etmelisiniz. Hazırladığımız içeriklerde yangından korunum ve söndürme sistemleri alanında güncel gelişmeleri takip edebilir ve bu sektördeki sorularınıza çözüm bulabilirsiniz.!

  • Çatı ventilasyon kapakları
  • Jet-fanlar
  • Duman ve yangın damperleri

Duman tahliye sistemi olan duman tahliye kapakları sisteminin önemi ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Duman tahliye kapağı
  • Kasalar
  • Manuel butonlar
  • Duman tahliye kapağı ucunda bulunan aktivasyon elemanları
  • Algılama sistemi
  • Basınçlı hava tesisatları’dır

Duman Tahliye Sisteminin Önemi

Yangın esnasında duman tahliye kapaklarının aktivasyonu üç şekilde olabilir. Duman tahliye işlemi sağlamak için bu aşamalardan geçmek gerekir:

  • Manuel basma butonları
  • Algılama sistemlerinden alınacak olan sinyaller
  • Duman tahliye kapağı bulunan ısıya duyarlı olan aktivasyon parçaları

Sonuç olarak herhangi bir yangın esnasında ilgili zona ait bütün duman tahliye kapakları açılabilmekte ve içeride birikmiş olan, havuzlanmaya yüz tutmuş dumanı, yapı dışına tahliye edilme olayı ile kıyaslanabilir. Duman tahliye kapaklarının montajının yapılması sırasında tüm yalıtım yapılma süreçlerine dikkat etmek gerekir.

Duman Tahliye Sisteminin Önemi

Yangına maruz kalan kişilerin çoğu yangından dolayı değil, dumandan dolayı ölmektedir. Yangın sebebiyle ortaya çıkan duman, zaman geçtikçe tüm odaları ve mekanları kapsar ve hayati bir tehlike ortaya çıkar. Solunmakta olunan duman, toksik zehirlenme yapar ve bunun sonucunda da görme kaybı ortaya çıkmaktadır. Ayrıca odaklanma sorunu yaşanarak, duyu kayıpları meydana gelir.

Duman Tahliye Ventilasyon Kapakları

Dumandan çıkan toksik gazlar tüm bu etkileri insan vücudunda hemen gerçekleştirdiği için, insanlar yangından kaçamıyor ve dumandan dolayı hafıza kaybı yaşayarak, hareket edemez duruma gelir. Bunun önüne geçmek için, duman tahliye sistemleri önemli bir yer kaplamaktadır. Yangın, hayatımızın her anında ortaya çıkacak bir durum değildir. Ama hayatımızın bir gününde bile başımıza gelme ihtimaline karşı bile olsa duman tahliye sisteminin evlerde ve işyerlerinde olması gerekmektedir. Duman tahliye fanı, yangının soğutulmadan, duman tahliye işlemini sağlar ve alandaki dumanın birikmesini önlemektedir.

Dumansız hava sayesinde de kişinin hayatta kalması için gerekli olan temiz hava sağlanır ve kişi yangın esnasında kaçacak bir hafızaya ve güce sahip olur. Ayrıca yangından çok ortalığı duman kapladığı için, kişiler duman tahliye ventilasyon sistemi sayesinde aşırı dumana karşı panik ve endişe duymadan kolaylıkla yangından kaçabilir. Duman tahliyesi olan yerlerde itfaiyenin de müdahale etmesi kolaylaşır ve yangın kolay bir şekilde kontrol altına alınabilir. Doğal duman tahliyesi çatıda olan aerodinamik açıklıklar sayesinde sağlanabilir. Bu açıklıklar için de duman tahliye kapakları kullanılmaktadır.

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Uzay Yangın
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • İkitelli OSGB Mh. Pik Dökümcüler San. Sitesi TEM 34 B Blok No:68 Başakşehir/İstanbul
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.