Yangın Merdiveni Kapısı Dışarıdan Açılır mı?
Yangın merdiveni kapısı dışarıdan açılır mı sorusu birçok kullanıcıyı tedirgin etmektedir. Yüksek standartlarda üretilen ve kaliteli ürünler arasında yer alan yangın kapılarının imalatında ve montajında dışarıdan açılmayacak tekniklerin kullanıldığını bilmelisiniz. Çünkü bir yangın kapısı merdivenlerden çıkanları değil, binadan ayrılanları güvenli şekilde yerlerine ulaştırmayı amaçlar. Aynı anda hem dışarıdan girilmesi hem de içeriden çıkılması tüm doğal afetler için tehlikenin büyümesine neden olur. Merdiven kullanımı konusunda bile sağdan inmek veya sağdan çıkmak aslında acil durumlar için verilen bir komuttur. O yüzden acil durumlar için yangın kapısının içeriden açılarak insanların merdivenlere ulaşması sağlanır.
Üretim safhasında yangın kapılarının arkası hiçbir tutacağı olmayacak ve manuel olarak açılmayacak şekilde tasarlanır. Yangında öncelikli amaç temiz havaya ulaşmak ise kapının içeriden açılması yeterlidir. Elbette yangın merdivenlerini kullanan söndürme ve müdahale etme ekipleri olacaktır. Onlar yangın kapılarının nasıl açılması gerektiğini bilmektedirler ancak bunu yangın anında herhangi bir uzmanlık alanı olmayan birinin denemesi problem yaratacaktır.
Yangın merdiveni kapısının dışarıdan açılmamasının diğer bir önemli sebebi de herhangi bir hırsızlık vakasının yaşanmasının önüne geçmektir. Yangın kapıları kilitli olmadıkları için kolayca açılabilmektedir. Ancak bu açılma çift taraflı değil, içeriden tek taraflı olmak zorundadır. Bu tek taraflı açılma da dışarıdan çekilerek sağlanacak bir açılma olamaz. Yalnızca içeriden panik bar veya kapı kolunun aşağı doğru itilmesiyle mevcut koruma kilidi pasif olmakta ve kapı açılmaktadır.
Yangın Merdiveni Kapısına Kilit Takılır mı?
Yangın merdiveni kapısına hiçbir şekilde kilit takılamaz. Bazı binalar kullanım saatleri dışında böyle bir yolu tercih edebilmektedir. Bazı az katlı binalarda da hırsızlığı önlemek amacıyla yangın kapıları kilitlenebilmektedir. Ancak yönetmelikte olan hüküm yangın kapılarının kesinlikle kilitlenmemesi gerektiğidir. Birçok kere yangın merdiveninin kilitlenmesinden ötürü dışarıya çıkamayan insanların vefat haberlerini izlemişsinizdir. Bu gibi olaylar ile karşılaşmamak adına kilitlenme durumunun akla getirilmemesi ve uygulanmaması gerekir.
Yangın merdiveni kapısına eğer bina kullanılmıyorsa kilit takmak düşünülebilir. Ancak bina faaliyete geçer geçmez kilitlerin açılıp yeniden kullanılmaması gerekir. Yangın kapıları zaten dışarıdan açılma özellikleri olmadığı için güvenilir olarak addedilir. İçeriden bir panik bar aracılığı ile açılabilir. Bu bar hafifçe dokunularak açıldığı için yangın anında insanların panik yapmasının önüne geçer. Yangın kapısı imalatında kapı kolu yerine bu tür barların kullanılması hem kullanım kolaylığı hem de psikolojik açıdan değerli addedilmektedir.
Yangın kapılarının otomatik olarak kapanması için yerleştirilen mekanizmanın sağlıklı çalışıp çalışmadığını periyodik kontroller ile takip etmek ve herhangi bir arızada giderilmesini sağlamak önemlidir. Aynı şekilde kapı fitillerinin hala duman sızdırmaz olduklarını düzenli kontroller ile denetlemek ve incelemek değerlidir.
Yangın Merdiveni Kapısı Kolay Açılır mı?
Yangın merdiveni kapısının nasıl açıldığını öğrenmek yangın anında bile kolaydır ancak daha öncesinde yangın ile ilgili tatbikatlarda kapının nasıl açıldığını göstermek gerekir. Kapı açma özelliğine sahip kollar veya panik barlar tek yönde hareket edip kapalı kapıyı açtığı için öğrenmesi zor olmamaktadır.
Yangın kapılarının ve daha birçok yangın ekipmanın nasıl kullanılacağını öğrenmek, yangın merdivenlerini ulaşımın nasıl sağlandığını öğrenmek gibi temel durumlar konusunda eğitimlerin verilmesi çok önemlidir. Bu konuda yetkili yangın firmasından yardım alabileceğiniz gibi, yangın eğitimi konusunda AFAD yetkililerinin de eğitim verdikleri bilinmektedir.
Yangın eğitiminde yangın kapısının kullanımını da anlatmak, nasıl davranılacağını ve panik halinde insanların kendini risk teşkil edecek durumlara sokmaması gerektiği öğretilmelidir. Kamu kurumlarında ve büyük teşekküllerde personel arasında kurtarma, ilk yardım, müdahale gibi ekiplerin kurulduğu görülmektedir.